Fermierii români aşteaptă cu nerăbdare veşti despre programul Rabla pentru tractoare 2025. Administrația Fondului de Mediu (AFM) a suspendat lansarea noilor sesiuni de finanțare, inclusiv cea a programului Rabla pentru persoane fizice, care era programată initial pentru data de 19 iunie 2025. Anunţul a venit în urma negocierilor care s-au desfăşurat pentru constituirea noului Guvern din România. Potrivit ultimelor informaţii transmise de Diana Buzoianu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, încă nu a fost luată o hotărâre finală privind lansarea programului din acest an şi bugetul aferent lui. Cu toate astea, nu ar mai dura însă mult până când se va comunica o decizie oficială privind subvenţiile de la stat oferite fermierilor români care vor să îşi ia un tractor nou. Vezi în materialul următor şi alte informaţii relevante despre programul Rabla şi când ar putea să se ia o decizie privind noile sesiuni de finanţare!
Ce se întâmplă în 2025 cu programul Rabla pentru tractoare. Când se aşteaptă o decizie oficială
Vara anului 2025 aduce în prim-plan discuțiile legate de programul Rabla pentru Tractoare, o inițiativă mult așteptată de agricultorii români care doresc să își modernizeze parcul de utilaje agricole. După mai multe luni în care programul a fost în stand-by, oficialii din cadrul Ministerului Mediului au confirmat că discuțiile pentru relansarea lui în 2025 sunt avansate.
Potrivit informațiilor recente din presă, încă nu a fost luată o hotărâre oficială privind programul Rabla pentru tractoare. Iniţial, suspendarea programului a avut loc, în luna mai, din cauza unor probleme tehnice în procesul de depunere a cererilor de finanțare. Pe 18 iunie 2025, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a anunţat că suspendă lansarea programelor de finanțare până la formarea noului Guvern. Recent, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a venit cu noi informaţii. Acesta a declarat că toate programele gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), inclusiv Rabla pentru Tractoare, sunt în curs de analiză bugetară.
„Avem deja mai multe scenarii pentru fiecare dintre programele gestionate de AFM, care încă nu au fost lansate. Va trebui să fie luată o decizie în coaliție în funcție de banii necesari, de bugetul care este disponibil anul acesta. Banii aceștia nu pot fi folosiți decât pentru proiecte de reducere de emisii, deci automat doar acolo vor putea să fie investiți”, a explicat Diana Buzoianu într-o conferință de presă recentă.
Decizia finală privind reluarea acestora va fi luată în cadrul celui de-al doilea pachet de măsuri pregătit de Guvern, așteptat până la sfârșitul lunii iulie. Tot atunci s-ar putea lansa și un ghid oficial al beneficiarului, care să stabilească exact cine poate accesa fondurile și în ce condiții.
De asemenea, se discută și despre posibilitatea introducerii unei componente verzi, ca să încurajeze achiziția de tractoare cu emisii reduse sau care respectă cele mai noi norme europene privind poluarea.
Cine poate beneficia de programul Rabla pentru tractoare
Acest program se adresează în mod special fermieriilor activi, persoanelor fizice autorizate, dar și firmelor din domeniul agricol care desfășoară activități productive și pot demonstra utilizarea efectivă a utilajului.
Conform propunerilor de lucru discutate până acum, lista potențialilor beneficiari include:
- Fermierii individuali, înscriși la APIA și cu terenuri lucrate;
- Cooperative agricole și asociații care utilizează utilaje în comun pentru lucrări agricole;
- Tineri fermieri, care dețin ferme înființate recent, cu sprijinul altor programe europene.
Este important de menționat că eligibilitatea este condiționată de existența unui tractor vechi, funcțional, care va fi casat în schimbul subvenției pentru achiziția unuia nou.
De asemenea, este esenţial ca beneficiarii să nu aibă datorii către bugetul de stat și să respecte o serie de criterii de mediu și productivitate. Prioritate o pot avea fermele care își desfășoară activitatea în zone defavorizate sau cele care contribuie la reducerea emisiilor de carbon prin utilizarea de tehnologii moderne.
Care sunt actele necesare si condiţiile de eligibilitate pentru fermierii români
În vederea înscrierii la Programul Rabla pentru Tractoare, fermierii trebuie că pregătească un dosar ce trebuie să includă documente de identificare, dovada activității agricole și actele necesare pentru casarea vechiului utilaj.
Actele necesare:
- Copie după actul de identitate (pentru persoane fizice) sau certificatul de înregistrare (pentru persoane juridice);
- Certificat fiscal eliberat de primărie, certificat fiscal eliberat de ANAF( Acestea sunt valabile o anumită perioadă de timp, motiv pentru care e recomandat ca eliberarea lor sa aibă loc cu câteva zile înainte de înscriere.)
Cererea de finanţare este pusă la dispoziţia utilizatorilor direct din aplicaţia AFM şi se poate completa digital cu datele utilizatorului.
Prin subvenționarea achiziției de utilaje moderne oferite de programul Rabla pentru Tractoare, fermierii români pot creşte competitivitatea și contribui la tranziția verde impusă la nivel european. Pentru reluarea programului, încă se aşteaptă un anunţ oficial care să prezinte condiţiile de eligibilitate şi noua sesiune de finanţare. Pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu se vor publica toate detaliile necesare privind desfăşurarea Rabla pentru Tractoare în 2025 şi ghidul de finanţare aferent programului.