Cum functioneaza un gard electric

Cum functioneaza un gard electric?

Un sistem de gard electric se compune din:

  • Un aparat pentru garduri electrice, care generează în mod regulat impulsuri electrice.
  • Unul sau mai multe fire care transportă curentul (dar care nu este obligatoriu să formeze un circuit închis).
  • Izolatori care izolează curentul faţă de pământ.
  • Stâlpi permanenţi sau mobili, ce pot fi folosiţi după nevoi.
  • Împământarea aparatului pentru garduri electrice, care trebuie plasată cât mai adânc posibil în pământ cât se poate de umed
  • Baterie                                                                               
  • Aparat de masurat tensiunea
  • Poarta
  • Paratraznet

Dacă animalul atinge sârma, se închide un circuit electric, iar curentul electric trece prin animal şi prin pământ şi ajunge înapoi la aparat. Animalul suferă un şoc electric neplăcut, însă nepericulos şi se retrage. Un astfel de sistem de gard electric este folosit atât pentru împrejmuire, cât şi ca apărare contra animalelor.

Noi recomandam aparatele mai puternice pentru animale salbatice, pentru ursi de la 7J in sus. Spre exemplu recomandam aparatele de gard electric N3500, N4800, N5000, Ni7000, NDi4500, NDi6500 pentru animale salbatice.

La restul animalelor se recomanda aparatele de gard standard. Toate aparatele B( B40, B14, B250plus, B500plus, BD300 digital, BD 400 digital, BD600 digital) sunt aparate care merg doar cu baterie uscata de 9V. Se recomanda pentru o viata indelungata a bateriei ca in momentul in care nu se mai utilizeaza gardul, sa se puna inapoi sigiliul, in mod special iarna. Acestea se pot utiliza pana la lungimea de 1500m.

Aparatele XDi sunt duale, se recomanda cel mai mult pentru puterea si performanta lor, au cea mai lunga intindere. Le recomandam si pentru gardurile fixe, fiind duale, puterea de iesire poate fi mare, sau mica, in functie de sursa de alimentare.

La oi recomandam aparatele de la 3J in sus, pentru o distanta maxima de 10ha.

Explicare termeni tehnici

Împământarea este o parte importantă a circuitului electric. Pentru a permite scurgerea curentului din pământ înapoi în aparat, este nevoie de un contact cât mai bun între tija de împământare şi pământ (pământul uscat aproape că nu conduce electricitatea). Pentru introducerea tijei de împământare trebuie căutate locuri cât mai umede, resp. lungimea tijei trebuie măsurată, astfel încât să fie atinse straturile mai adânci, umede ale pământului. 

In mod normal, sunt necesare 1-3 tije cu o lungime de 2 m, dar se accepta pana la 1m.

Recomandam a se evita legarea cu alte materiale conductoare deoarece se pierde tensiunea.

Tensiunea de şoc şi energie

Vârful de tensiune al impulsului electric dintr-un gard electric se numeşte tensiune de şoc. Este nevoie de o tensiune ridicată, pentru a putea produce un „canal“ conductor între sârma gardului şi corpul animalului. Pentru aceasta este nevoie de o tensiune minimă de aproximativ 2500 volţi. Pentru animalele cu blană groasă recomandăm o tensiune minimă de 4000 volţi. În acest fel curentul (energia impulsului) poate trece prin acest „canal“. Efectul de şoc depinde astfel de nivelul energiei impulsului (numai tensiunea nu provoacă durere!). Cu cât animalul este mai puțin sensibil, cu atât mai mare ar trebui să fie energia folosită pentru protejare sau pentru speriere. Suplimentar, necesarul de energie a impulsului crește proporțional cu lungimea gardului și cu sarcinile sale (de ex. vegetație). Cu cât aparatul transmite mai multă energie, cu atât mai ridicat este consumul de curent. O alegere atentă a energiei impulsului electric se recomandă în special la aparatele cu baterie şi acumulatori.

Rezistenţa sârmei de gard

Pentru a obţine un şoc maxim, pe lângă o energie suficientă a impulsului, este necesar a fi ales un material conductor electric, astfel încât energie să ajungă fără mari pierderi la animal şi fără să se „evapore“ pe drum. Rezistenţa conductorilor este o mărime care caracterizează materialul din care este făcut gardul.
Aceasta este dată în ohmi/metru. Cu cât valoarea aceasta este mai mică, cu atât mai bine materialul conduce curentul. Cu cât gardul este mai lung, cu atât mai bună trebuie să fie conductibilitatea materialului utilizat. Cele mai bune materiale au o rezistenţă de < 1 Ω/m, cele mai slabe peste 4 Ω/m. Din cercetări a reieşit că pe lângă o conductivitate foarte bună, care se obţine de cele mai multe ori prin folosirea firelor de cupru, decisivă pentru siguranţa în supravegherea unui gard de păşune este rezistenţa mare în timp (de ex. prin fire din inox cu conductivitate mai redusă). Materialul nostru consacrat TriCOND oferă aici compromisul necesar şi este sinonim cu conductivitatea excepţională, combinată cu o rezistenţă mare în timp

După câți kilometri trebuie să redresați?

Kilometrii sunt deseori valori orientative, care se ajustează în funcție de condițiile optime (conductibilitatea sârmei, conexiuni, starea izolației, condiții de sol, împământare) la nivelul instalației de gard. Însă aceste stări se schimbă în permanență, în funcție de influențele meteorologice. Din acest motiv, este important ca în toate condițiile să se obțină o tensiune minimă de 2.500 de volți în fiecare punct al instalației de gard.

 

Cate fire( sarme) se pun si la ce inaltime, in functie de animal?

Recomandare:

Gard electric pentru vaci: imprejmuirea vacilor cu un gard electric format din doua randuri de fire, plasate la 60 cm si 90 cm, masurate de la sol.

Gard electric pentru tauri, vite, si vaci cu vitei: 10 mm banda/ fir, plasate la 45 cm, 75 cm si 105 cm de la sol.

Gard electric pentru cai de talie mare: se recomanda sfoara, banda lata pana la 40 mm, plasate la 60 cm, 100 cm si 140 cm de la sol.

Gard electric pentru oi: plasa pentru oi, sarma, lita/fir plasate la 25 cm, 45 cm, 65 cm si 90 cm de la sol.

Gard electric pentru capre: sarma, lita/ fir, plasate la 20 cm, 40 cm, 60 cm, 85 cm si 110 cm de la sol.

Gard electric pentru porci: 10 mm banda/ fir, plasate la 20 cm, 45cm si 75 cm de la sol.

Gard electric impotriva lupilor: se recomanda AKO Wolfnet, fir, sarma, banda de protectie a turmelor, plasate la 20 cm, 40 cm, 60 cm, 90 cm si 120 cm de la sol.

Gard electric impotriva mistretilor: plasa pentru indepartarea animalelor salbatice, banda 10 mm, lita/ fir, plasate la 20 cm, 45 cm si  75 cm de la sol.

Gard electric impotriva ursilor: coarda intre 4 si 6 mm plasata la 40 cm, 80 cm, 120 cm, si 150 cm de sol.

 

cate sarme se pun si la ce inaltime in functie de animal

cum alegi tipu de aparat gard electric

Garantia pentru aparatele de gard electric este de 3 ani, si se refera la problemele tehnice: placa de baza, condensator, etc.

Garantia nu acopera daunele de catre: fulger( se ard componentele), noi recomandam mereu utilizarea paratraznetului mai ales in zonele de munte sau in camp deschis. Nu acopera daunele create de proasta utilizare, de deteriorari interioare sau exterioare- mereu recomandam utilizarea cutiilor speciale, metalice, pentru protejarea aparatelor.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat
Copyright © 2005 - 2024 Super Farm Land. Toate drepturile rezervate.